AMMAN - Tanks van het Syrische leger hebben woensdagochtend de woonwijk Bab Amro in Homs beschoten, de derde stad van het land. Dat meldde een mensenrechtenactivist in de stad.

''Homs trilt door het geluid van explosies van tankgranaten en zwaar machinegeweervuur'', aldus Najati Tayrara. Ook nabijgelegen dorpen zouden zijn bestookt.

Homs is een van de belangrijkste verzetshaarden tegen het bewind van president Bashar al-Assad. Dinsdag gingen hier nog mensen de straat op ondanks de massale aanwezigheid van leger en politie.

De tanks rolden vrijdag de stad binnen. Zondag kwamen hier bij acties van het leger drie burgers om.

Diefstal

Volgens de BBC komen er ook berichten binnen van diefstal en plunderingen in Homs.

Het belangrijkste winkelcentrum van de stad zou zijn verwoest door bombardementen. De berichten kunnen niet worden geverifieerd. Syrië laat geen buitenlandse journalisten meer toe.

Jassem

Ook in Jassem in het zuiden was het in de nacht van dinsdag op woensdag onrustig. Er waren demonstraties. Jassem ligt even ten noorden van Deraa.

Hier begonnen de protesten en de stad is al twee weken door het leger van de buitenwereld afgesloten. Volgens de regering is het nu rustig in Deraa, maar ze laat geen VN-missie tot de stad toe.

Harde hand

Het regime probeert met harde hand een eind te maken aan de al weken durende protesten. De demonstranten eisen meer democratie. Volgens mensenrechtenactivisten zijn al honderden burgers omgekomen sinds de betogingen in maart begonnen.

Ook zijn er duizenden mensen opgepakt. De autoriteiten zeggen alleen maar jacht te maken op ''gewapende terroristische bendes''.

Profiel Syrië