DEN HAAG - Voor het Joegoslavië-Tribunaal begint dinsdagochtend het proces tegen de Joegoslavische oud-president Slobodan Milosevic. Het is de eerste keer dat een voormalig staatshoofd namens de hele wereldgemeenschap wordt berecht wegens oorlogsmisdaden.

Het proces begint met het openingspleidooi van de aanklagers. Na een algemene introductie van hoofdaanklaagster Carla Del Ponte zal haar medewerker Geoffrey Nice de theorie van de "gemeenschappelijke criminele onderneming' achter het Groot-Servische project toelichten.

Vervolgens zal Dirk Ryneveld, een Canadees van Rotterdamse komaf, specifiek ingaan op Kosovo. Die Servische provincie en de misdaden die daar gepleegd zijn, zullen centraal staan tijdens de eerste maanden van het proces. Daarna worden Kroatië en Bosnië behandeld.

De openingspleidooien van de aanklagers zullen naar verwachting de hele dinsdag in beslag nemen. Woensdag krijgt Milosevic het woord. Zijn juridische adviseurs hebben al laten weten dat de ex-president van Servië en later van Joegoslavië een hele dag wil spreken om zijn visie te geven op de gebeurtenissen op de Balkan in de jaren negentig van vorige eeuw.

Rond het Milosevic-proces is een enorm mediacircus ontstaan. Honderden journalisten uit binnen- en buitenland komen naar Den Haag.

/DOSSIERMilosevic