ISTANBUL - Nederland streeft niet nadrukkelijk naar een bemiddelende rol in het Midden-Oosten. Dat zegt minister Van Aartsen van Buitenlandse Zaken naar aanleiding van een bezoek van de voorzitter van het Palestijnse parlement Abu Ala, afgelopen maandag.

Volgens Van Aartsen zou het fout zijn voor Nederland om al te zeer de rol van bemiddelaar op zich te willen nemen. "Daar gaat het ons niet om. We willen wel graag elke mogelijkheid benutten om de partijen in het Midden-Oosten weer aan de onderhandelingstafel te krijgen", aldus de bewindsman aan de vooravond van een conferentie tussen EU-lidstaten en islamitische landen in Istanbul. "Het zou een verspilling zijn van onze talenten indien we die mogelijkheden niet gebruiken."

De bewindsman zegt dat Nederland in een bijzondere positie verkeert, doordat de regering-Kok het vertrouwen geniet van zowel de Verenigde Staten, Israël, de Palestijnen als een groot deel van de Arabische wereld. In verband daarmee werd twee weken geleden ook al de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Peres ontvangen voor een gesprek over het vredesproces in het Midden-Oosten.

Speciale rollen

De bewindsman zegt dat Nederland niet meteen een zelfde rol voor zich wil opeisen als Noorwegen, dat in de jaren negentig het vredesakkoord tussen Israëli's en Palestijnen tot stand bracht. "Je moet je hoeden voor speciale rollen", aldus Van Aartsen. "Daar komen alleen maar ongelukken van. We doen gewoon wat we moeten doen. Dat is onze taak."

Peres en Abu Ala werken aan een nieuw vredesplan, dat wel uitgaat van optimale Palestijnse medewerking bij de strijd tegen terrorisme. Zo moeten de Palestijnse autoriteiten volgens Van Aartsen snel informatie verstrekken over de moordenaars van de Israëlische minister van Toerisme Zeevi en een vrachtschip dat met wapens op weg was naar de Palestijnse gebieden. In ruil daarvoor zou Israël een Palestijnse staat erkennen, als de Palestijnen ook de grenzen van Israël niet verder betwisten.

Zoeken naar oplossing

Zowel premier Kok als Van Aartsen ontvingen maandagochtend Abu Ala. Over mogelijke vervolggesprekken is nog niets officieel duidelijk. "We moeten afwachten wat de komende dagen gaan brengen", aldus Van Aartsen. Hij zal in Istanbul ook overleg voeren met zijn collega's uit het Midden-Oosten om een oplossing te vinden voor de huidige impasse.

Van Aartsen zegt zich overigens niet helemaal te herkennen in alle kritiek op de rede van de Amerikaanse president Bush over de nieuwe "as van het kwaad", die zou worden gevormd door Iran, Irak en Noord-Korea. "Iedereen valt daar nu wel over, maar men vergeet dat de VS toch meer aandacht geven voor de Palestijnen en daar ook hulpmiddelen voor reserveren. En Bush vergeet Arafat niet. Dat vind ik toch een belangrijk positief punt."

/DOSSIERMidden-Oosten