DAMASCUS - Na het vrijdaggebed zijn weer duizenden Syriërs de straat opgegaan om te demonstreren tegen het regime in hun land.

In de stad Deraa zijn vier militairen omgekomen, aldus het leger. Ordetroepen zouden waarschuwingsschoten hebben afgevuurd.

Ook in de hoofdstad Damascus, in de kuststad Banias, in Homs en in het Koerdische oosten van het land waren er protesten, aldus de oppositie. In de kustplaats Latakia waren volgens een oppositieleider schoten te horen.

De betogers eisen al enkele weken lang het vertrek van president Bashar al-Assad en zijn regime. Het harde ingrijpen van de autoriteiten heeft naar verluidt al honderden levens gekost.

Bussen

Een getuige zei dat bussen vol mensen uit dorpen in de buurt op weg zijn naar Deraa, niet ver van de grens met Jordanië.

''De sluipschutters staan op daken van gebouwen en vuren op alles wat beweegt. Zij verhinderen dat mensen de straat opgaan'', zei een inwoner tegen het tv-station al-Jazeera.

De wegen naar Damascus zouden vrijdagmorgen zijn afgesloten om te voorkomen dat mensen van het platteland in de omgeving naar de hoofdstad zouden komen.

kaart syrie

Profiel Syrië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Nieuwe demonstraties Syrië