CARACAS - Een delegatie van Libische functionarissen is in Venezuela om te praten over vreedzame oplossingen van het conflict in het Noord-Afrikaanse land. Dat heeft de Venezolaanse president Hugo Chávez dinsdag laten weten.

Chávez staat bekend als een trouw bondgenoot van de Libische leider Muammar Kaddafi en heeft voorgesteld om een bemiddelende rol te spelen. Hij wil het Libische bewind in gesprek brengen met de rebellen.

De Libische minister van Buitenlandse Zaken heeft dinsdag gezegd dat Tripoli de Afrikaanse Unie heeft gevraagd een buitengewone top te organiseren over het conflict.

Daar moet de vraag worden gesteld hoe de ''externe krachten die ons aanvallen'' bestreden kunnen worden door de landen op het Afrikaanse continent, aldus bewindsman Abdelati Obeidi.

Westerse mogendheden hebben zich gemengd in het conflict in Libië, waarbij ze opstandelingen met militaire middelen steunen die een einde proberen te maken aan het bewind van Kaddafi. Het bewind in Tripoli probeert tegendruk te geven door een beroep te doen op de steun van Afrikaanse landen.

Lees alles over de situatie in het Midden-Oosten