LONDEN/DAMASCUS - Het veiligheidsapparaat in Syrië heeft tientallen mensen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij protesten tegen het autoritaire bewind van president Bashar al-Assad.

Dat gebeurde tijdens operaties verspreid over het land, zo meldde zondag een oppositieorganisatie die de ontwikkelingen in Syrië in de gaten houdt vanuit een hoofdkwartier in Londen.

De Syrian Observatory for Human Rights heeft op basis van contacten met activisten in Syrië een lijst opgesteld met achttien namen van gearresteerden in drie noordelijke steden, waaronder Aleppo. Elders in Syrië zouden nog tientallen anderen zijn opgepakt.

Tienduizenden tegenstanders van het regime gingen zaterdag de straat op om te rouwen om de naar verluidt meer dan honderd mensen die vrijdag waren gedood door veiligheidstroepen.

Onderzoek

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch heeft de Verenigde Naties opgeroepen een onderzoek in te stellen naar het hardhandige optreden van de Syrische veiligheidsdiensten.

Daarnaast moeten de Europese Unie en de Verenigde Staten volgens de organisatie de Syrische diplomaten die verantwoordelijk zijn voor het inzetten van geweld sancties opleggen.

Mensenrechtenactivist

Zondag meldden tien Syrische mensenrechtengroeperingen dat de autoriteiten Daniel Saoud hebben gearresteerd. Saoud is een prominente mensenrechtenactivist die de Commissies voor de Verdediging van de Democratie, Vrijheden en Mensenrechten voorzit.

Hij is afkomstig uit de kuststad Banias.

Profiel Syrië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten op onze special