HILVERSUM - Pim Fortuyn, oud-lijsttrekker van Leefbaar Nederland, zal met een eigen lijst deelnemen aan de Kamerverkiezingen van 15 mei. De voorbereidingen daarvoor zijn in volle gang gezet, zo maakte hij maandagavond in het NOS-Journaal bekend.

Voorzitter Jan Nagel van Leefbaar Nederland had enkele uren eerder gezegd het onmogelijk te achten dat de breuk tussen Fortuyn en Leefbaar Nederland kan worden hersteld. Fortuyn zei het "respectabel" te vinden dat het bestuur van de partij zijn toegestoken hand om een lijmpoging te wagen, kennelijk niet wil honoreren.

Volgens Fortuyn is het een "hell of a job" en kort dag om nu nog met een eigen lijst te komen. Hij krijgt daarbij steun van 'bekwame mensen' zoals notarissen, advocaten en ondernemers, zo zei hij.

Tien zetels

Het televisieprogramma NOVA

De peiling van NOVA is uitgevoerd door het bedrijf Interview-NSS. Dit bedrijf ondervroeg 273 mensen die bij eerdere peilingen aangaven op Leefbaar Nederland te zullen stemmen. Negentien procent van die groep gaf aan na het vertrek van Fortuyn op een andere partij te stemmen.

Dit kost Leefbaar Nederland vier van de 22 zetels die de partij vorige week nog behaalde in de peiling. Vijftien procent van de ondervraagden zei op dit moment niet te weten op wie ze zouden stemmen. Deze groep kost Leefbaar Nederland drie zetels.

Reactie Fortuyn

Fortuyn zei maandagavond in NOVA niets te geloven van alle peilingen die worden gehouden. "Het is virtuele winst. Het is een spelletje." Volgens hem zal de dag van de verkiezingen de dag van de waarheid zijn. Dan immers zal blijken hoeveel steun hij werkelijk krijgt van de kiezer.

Fortuyn zei dinsdag bekend te maken hoe zijn partij of beweging zal gaan heten.

/NIEUWSNagel sluit lijmpoging met Fortuyn uitMan doet aangifte tegen Pim FortuynPinto wil Fortuyn als lijsttrekker opvolgen'Fortuyn doet gevaarlijke uitspraken'

/REACTIES'Fortuyn helpt Leefbaar Nederland om zeep'