DAMASCUS - Bij onlusten in Syrië zijn zaterdag opnieuw doden gevallen, zeker dertien volgens mensenrechtengroepen.

Steunpilaren van het Assad-bewind sluiten zich aan bij het protest: twee parlementariërs en een moefti stapten op.

Tienduizenden mensen gingen zaterdag de straat op, mede om te rouwen om de zeker honderd doden die vrijdag volgens mensenrechtengroepen zijn gevallen.

In een buitenwijk van Damascus openden sluipschutters het vuur op de menigte. Alleen al bij dit incident vielen volgens ooggetuigen zeker vijf doden.

Barzah

Ook elders in de hoofdstad was het onrustig. In de buitenwijk Barzah schreeuwde de menigte ''het volk wil de val van het regime'', aldus de Arabische nieuwszender al-Jazeera.

In verschillende andere steden in het land veranderden begrafenisceremonies in betogingen tegen het bewind. In het zuidelijke plaats Izraa riep de rouwende menigte: ''Bashar al-Assad, jij verrader. Lang leve Syrië, weg met Bashar''. Ook hier hebben militairen de menigte beschoten.

Veroordeeld

De veiligheidstroepen traden vrijdag keihard op tegen de demonstranten. Het optreden is internationaal scherp veroordeeld.

Uit protest tegen het keiharde geweld van het veiligheidsapparaat hebben twee parlementariërs in het autoritair geleide land hun functie neergelegd.

De parlementariërs Khalil al-Rifaei en Naser al-Hariri komen allebei uit de zuidelijke stad Deraa, waar vele betogers zijn gedood in de afgelopen weken. Rifaei zei zijn parlementszetel neer te leggen vanwege de moorden op betogers tegen het bewind van president Assad.

Het parlement in Syrië heeft geen werkelijke macht en fungeert als een applausmachine voor besluiten van Assad.

Moefti

De door de staat benoemde moefti (islamitische wetgeleerde) van de provincie Deraa heeft zaterdag eveneens ontslag genomen uit protest tegen het geweld dat het veiligheidsapparaat gebruikt tegen demonstranten.

Volgens moefti Rezq Abdulrahman Abazeid houdt de regering zich niet aan haar beloftes. ''Wanneer op het hoogste niveau wordt aangekondigd dat demonstranten niet zullen worden beschoten, zien we dat de waarheid op de grond heel anders is'', aldus Abazeid.

Hij is de eerste religieuze leider in Syrië die opstapt in verband met de onderdrukking van de huidige protesten. 

Profiel Syrië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten op onze special