AMSTERDAM - Tegen één van de mannen, B.A. die musicus Jaap van Zweden en één van zijn vrienden ontvoerden, beroofden en beschoten is maandag in hoger beroep zeven jaar cel geëist. Dit gebeurde voor het gerechtshof in Amsterdam.

Volgens advocaat-generaal G. Haverkate is de acht jaar cel die de Utrechtse rechtbank vorig jaar oplegde aan de 27-jarige verdachte te zwaar. Vergeleken met straffen die worden uitgedeeld als er wel doden of gewonden vallen, is acht jaar te veel, aldus Haverkate.

A. en zijn medeverdachte zagen Van Zweden en zijn vriend in het casino in Eindhoven veel geld winnen. Zelf verloren zij die avond alleen maar. Het tweetal volgde de auto van de dirigent naar Amsterdam. Bij een verkeerslicht stapte A. achterin zijn voertuig en bedreigde de twee met een pistool. Het gewonnen geld, 40.000 gulden, moesten zij afgeven.

Op een parkeerplaats bij Loenersloot stapte A. half uit de auto om met zijn kompaan te overleggen. De metgezel van Van Zweden zag zijn kans schoon en gaf vol gas. Daarop werden vier schoten op de auto gelost. De musicus en zijn vriend bleven ongedeerd.

De slachtoffers hebben niet gezien wie er schoot. De twee verdachten wijzen elkaar als schuldige aan. Net als de rechtbank achtte de advocaat-generaal het van geen enkel belang wie uiteindelijk de trekker overhaalde. De medeverdachte is vorig jaar ook tot acht jaar veroordeeld. Onlangs trok hij zijn hoger beroep in. Uitspraak is op 25 februari.