NEW YORK - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft overleg over de toestand in Jemen dinsdagavond in New York zonder gezamenlijke verklaring beëindigd.

Leden van de raad riepen de partijen in Jemen wel op tot terughoudendheid bij het gebruik van geweld en tot dialoog.

Op initiatief van Duitsland en Libanon werd aan een verklaring over de bloedige twisten in het Zuid-Arabische land gewerkt, maar daar werd geen overeenstemming over bereikt.

De Duitse VN-ambassadeur Peter Wittig wilde dat de raad een duidelijke boodschap liet horen om het bloedvergieten te stoppen en om bemiddelingspogingen aan te moedigen.

Diplomaten in New York zeiden dat de aarzelingen mogelijk het gevolg zijn van het feit dat de raad voor het eerst bijeenkwam om over de huidige conflicten in Jemen te praten. Anderen zeiden dat Rusland bezwaren maakte, zonder verder uitleg te geven.

Grondwet

In het door werkloosheid, stammenstrijd, terrorisme en separatisme geplaagde, overbevolkte Jemen gingen eind januari tienduizenden mensen de straat op om te demonstreren. Ze betoogden tegen het voorstel de grondwet aan te passen om president Ali Abdullah Saleh de gelegenheid te geven nog een keer tot president te worden gekozen. Saleh regeert sinds 1978.

Sindsdien zijn er in veel plaatsen in het land demonstraties en gewelddadige botsingen, ook onderling tussen onderdelen van politie en leger. Er zijn honderden doden en gewonden gevallen. De president blijft onverstoord aan.

Slachtoffers

Dinsdag vielen volgens medische hulpverleners bij het uiteenjagen van een betoging tegen het regime in de hoofdstad Sanaa zeker vijf doden en zestig gewonden. Van de gewonden zijn er 23 ernstig aan toe, meldden medici woensdag. Elders in het land is dinsdag zeker één betoger doodgeschoten.

Woensdagmorgen werd in de kustplaats Hudeida een kampement van betogers tegen de regering door een onbekende man op een motorfiets onder vuur genomen. Hij schoot één betoger dood.

Profiel Jemen