ALGIERS - De Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika heeft vrijdag politieke hervormingen aangekondigd. Die zullen worden vastgelegd in een aangepaste grondwet.

De 74-jarige leider hoopt zo buiten schot te blijven in de golf van onrust die de laatste maanden de Arabische wereld op zijn grondvesten doet schudden.

De hervormingen zullen volgens Bouteflika de democratie in het Noord-Afrikaanse land versterken. Hij zei dat in een toespraak die rechtstreeks op de staatstelevisie werd uitgezonden.

De president, die vorige maand ook al hervormingen beloofde, was al zeker drie maanden niet meer in het openbaar verschenen.

Modernisering

Bouteflika kondigde onder meer een modernisering aan van de kieswet die tot meer democratie moet leiden. Ook beloofde hij internationale waarnemers uit te nodigen om toezicht te houden op de volgende presidentsverkiezingen, die in 2014 worden gehouden.

''Alle maatregelen worden genomen om zeker te zijn van vrije en eerlijke verkiezingen'', aldus het staatshoofd.

Onrustig

In Algerije is het sinds januari bij tijd en wijle onrustig, hoewel op minder grote schaal dan in bijvoorbeeld Tunesië en Egypte, waar straatprotesten leidden tot de val van de presidenten Zine al-Abidine Ben Ali en Hosni Mubarak.

Deze week raakten in Algiers minstens drie mensen gewond toen studenten die tegen het regime betoogden, botsten met de oproerpolitie.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten op onze special

Algerijnse leider op tv