TEHERAN/MANAMAH - Iran heeft van VN-chef Ban Ki-moon ingrijpen van de Verenigde Naties geëist ''om een einde te maken aan het moorden door het regime in Bahrein''. Dit meldden Iraanse media vrijdag.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Ali Akbar Salehi, heeft in een brief aan Ban ''het nietsdoen van de Veiligheidsraad betreurd, terwijl in soortgelijke situaties in de regio, de houding van de raad anders was''.

Salehi doelde op de resolutie van de raad van 17 maart, waarmee lidstaten alle noodzakelijke maatregelen mogen nemen om burgers in Libië te beschermen. Het was een zet om opstandelingen alsnog te beschermen tegen het regime van Muammar Kaddafi.

Dat had enkele dagen eerder een succesvol tegenoffensief ingezet en naderde de 'rebellenhoofdstad' Benghazi.

Neergeslagen

In Bahrein zijn half maart ook betogingen voor democratie hard neergeslagen door het autoritaire regime, maar dat leidde niet tot grote ontsteltenis of acties in de raad. Wel zond Saudi-Arabië troepen om te helpen de betogingen in Bahrein neer te slaan.

Er zouden meer dan 25 doden zijn gevallen en honderden opposanten van het regime van de heersende soennitische familie al-Khalifa zijn opgepakt. Onlangs zijn gevangengenomen leden van de sjiitische oppositie onder verdachte omstandigheden in de gevangenis overleden.

Grote druk

Iran is de belangrijkste sjiitische mogendheid. Bahrein, dat 200 kilometer van de Iraanse kust ligt, kent een sjiitische meerderheid en wordt sinds 1783 geregeerd door de soennitische Khalifa's. Die staan onder grote druk de macht te gaan delen, ze maar verzetten zich met harde hand.

Het staatsperbureau in Bahrein meldde donderdag dat juridische stappen zijn gezet om de belangrijkste oppositiepartijen, de sjiitische beweging Wefaq en de kleinere Islamitische Actie, te verbieden.

Internetboodschap

Dat is vrijdag via een internetboodschap van de minister van Justitie van de golfstaat, Sheikh Khaled bin Ahmed al-Khalifa, ontkend. Hij stelde dat er sprake was van een fout in de berichtgeving.

De nieuwszender al-Jazeera suggereerde dat de aarzeling van de minister van Justitie om tegen Wefaq op te treden, te maken heeft met kritiek uit Washington op het repressieve beleid van de Khalifa's, vooral op het vermelde verbod van politieke partijen.

Profiel Bahrein

Alles over de onrust in het Midden-Oosten op onze special