TRIPOLI - In de Libische hoofdstad Tripoli hebben zich donderdag vier krachtige explosies voorgedaan. Daarbij vlogen vliegtuigen van de NAVO over de stad, meldden ooggetuigen.

Ook werd hevig vuur van luchtafweergeschut gehoord. De staatstelevisie berichtte dat er gewonden door luchtaanvallen zijn gevallen.

Het westerse militaire bondgenootschap NAVO heeft donderdag op een ministersconferentie in Berlijn beklemtoond dat ze zich schaart achter een internationale oproep aan het adres van de Libische heerser Muammar Kaddafi om de macht op te geven.

De NAVO voert de druk op het regime in Libië verder op. Het bondgenootschap stopt niet met zijn militaire actie totdat er een einde komt aan alle aanvallen en aanvalsdreigingen op burgers.

Terugtrekken

Ook moet het Kaddafiregime al zijn strijdkrachten terugtrekken naar hun bases, inclusief sluipschutters, huurlingen en andere paramilitaire eenheden.

Verder eist de NAVO dat de machthebbers onmiddellijk humanitaire hulp toelaten tot alle Libiërs die dat nodig hebben.

Slotverklaring

Dit blijkt uit de slotverklaring van de ministers van Buitenlandse Zaken van de 28 NAVO-lidstaten na beraad over Libië donderdagmiddag in Berlijn.

De eisen zijn ook onderschreven door de zes partnerlanden die meedoen aan de militaire operatie Unified Protector.

Contactgroep

De bewindslieden verwelkomen verder de uitkomst van het eerste overleg van de zogenoemde Contactgroep voor Libië die woensdag bijeenkwam in Doha.

Zij onderschrijven de oproep aan Kaddafi afstand te doen van de macht. Hij heeft alle legitimiteit verloren door zijn gewelddadig optreden tegen de eigen bevolking, aldus de ministers. Verder benadrukken zij dat uiteindelijk een ''heldere politieke oplossing'' de enige uitweg uit de crisis is. 

Verenigde Staten

Frankrijk hoeft niet te rekenen op de Verenigde Staten voor het opvoeren van de luchtaanvallen op het Libische regime. Dat heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppé donderdag laten weten na overleg met zijn Amerikaanse collega Hillary Clinton.

De Verenigde Staten behoren tot de landen die een maand geleden de aanval openden op het bewind van Muammar Kaddafi. Sinds het bevel bij de NAVO ligt, heeft Washington ongeveer vijftig gevechtsvliegtuigen teruggehaald. ''Ik heb tegen Clinton gezegd dat we Amerika nodig hebben, dat we willen dat ze terugkomen'', zei Juppé. 

Kaddafi

Kaddafi is volgens de Libische staatstelevisie in een auto door Tripoli gereden en heeft daarbij duidelijk gemaakt niet bang te zijn voor NAVO-bombardementen. De tv meldde dat opnames van Kaddafi's rondrit zijn gemaakt tijdens bombardementen van NAVO-toestellen op onder meer Tripoli.

De heerser over het grootste deel van Libië droeg een groen hoofddeksel dat aan de tropen doet denken, een zonnebril en een zwarte jas. Hij balde zijn vuisten en stak die in de lucht waar op dat moment gevechtsvliegtuigen aanvallen zouden hebben uitgevoerd.

Alles over het Midden-Oosten

Profiel: Libië