LEUSDEN - De Koninklijke Nederlandse Schutters Associatie (KNSA) bekijkt pas over een half jaar of een ledenwerfactie onder jongeren doorgaat of niet.

De actie stond gepland voor komend najaar. Het geweldsdrama in Alphen aan den Rijn heeft het KNSA-bestuur ertoe gebracht een definitief besluit over de actie op te schorten.

Volgens een donderdag uitgegeven verklaring van de KNSA zijn de plannen voor de werving twee jaar geleden al gemaakt. Het doel ervan is ''jonge sporters op te leiden voor mogelijke deelname aan de Olympische Spelen'', aldus de schuttersassociatie. Het gaat om jongeren vanaf 16 jaar.

De KNSA is bepaald ongelukkig met het feit dat de voorgenomen werving nu, in de nasleep van de Alphense gebeurtenissen, in de publiciteit is gekomen.

Vergunning

Tristan van der Vlis, die zaterdag zes mensen en uiteindelijk zichzelf doodschoot, was lid van een schietvereniging en had een vergunning voor meerdere vuurwapens. De KNSA vindt het niet terecht dat de daden van Van der Vlis de sportschutterij in Nederland een stigma hebben bezorgd, aldus de verklaring.

Het bestuur zegt open te staan ''voor suggesties vanuit de politiek en de regering, maar ook vanuit de samenleving, om de schietsport in Nederland veilig en beheersbaar te houden''.

Nederland telt circa achthonderd schietverenigingen, met ongeveer 43.000 leden.