MANAMAH - De autoriteiten in Bahrein willen dat de belangrijkste sjiitische oppositiepartij van het land, de Wefaq, wordt ontbonden.

Daarnaast heeft het ministerie van Justitie aan een rechtbank gevraagd nog een tweede sjiitische partij, de Islamitische Actie, illegaal te verklaren.

Het staatspersbureau BNA meldde donderdag dat het ministerie tot de actie is overgegaan omdat de partijen ''ernstige schendingen van de grondwet en de wetten van het koninkrijk'' zouden hebben gepleegd.

Ook zouden activiteiten van de Wefaq en de Islamitische Actie de sociale vrede en de nationale eenheid in gevaar hebben gebracht.

Demonstratues

Na de opstanden in Tunesië en Egypte volgden op 14 februari grote demonstraties in Bahrein, een eiland in de Perzische Golf. De sjiitische meerderheid, die door de soennitische minderheid wordt geregeerd, eiste hervormingen en meer macht.

De protesten waren vooral op Bahreins eigen 'Tahrirplein', het Parelplein in de hoofdstad Manamah, en in sjiitische dorpen bij Manamah.

Onderdrukken

De protesten leken aanvankelijk tot een politieke dialoog te leiden, maar de heersende, soennitische clan van koning Hamad bin Isa al-Khalifa, besloot na enige tijd de betogingen hard te onderdrukken. Daarbij kreeg Bahrein op 14 maart militaire hulp van zeker duizend Saudische militairen. Naar schatting 25 mensen zijn gedood bij het neerslaan van het overwegend sjiitische protest.

Volgens schattingen van mensenrechtengroepen zijn zeker vierhonderd mensen sinds het neerslaan om politieke redenen gearresteerd en onlangs zijn een aantal van hen onder verdachte omstandigheden in gevangenschap om het leven gekomen.

GCC

De Saudische militairen kwamen na een verzoek tot militaire interventie aan het samenwerkingsorgaan van Arabische staten aan de Perzische Golf, de GCC. De militaire steun van de GCC aan de repressie van de sinds 1783 regerende Khalifa's heeft tot extra spanning geleid met de belangrijkste sjiitische mogendheid ter wereld Iran.

Een aantal landen van de GCC, vooral Koeweit, Qatar en Saudi-Arabië, hebben grote sjiitische minderheden die worden gemarginaliseerd.

De door conservatief soennitische families geregeerde golfstaten vrezen hun machtsmonopolie en olierijkdommen kwijt te kunnen raken, wanneer sjiieten er meer zeggenschap krijgen. De vrees wordt aangewakkerd door de luidruchtige, verbale steun van Iran aan de betogers in onder meer Bahrein.

Profiel Bahrein