DEN HAAG - IJsland begint deze zomer met het terugbetalen van de schade door het faillissement van internetbank Icesave. Dat heeft de IJslandse premier Johanna Sigurdardottir donderdag geschreven in een ingezonden stuk in de Volkskrant.

De uitbetalingen zullen volgens de minister-president ''ruimschoots genoeg zijn om alle spaarders voor minstens 90 procent te compenseren.

Daar vallen ook de gemeenten en provincies onder. Zij hadden tientallen miljoenen bij Icesave ondergebracht.

''De zaak zal nu geregeld worden door tussenkomst van de bevoegde rechters'', schrijft Sigurdardottir. Maar mogelijk zal dit niet nodig zijn. ''Ongeacht de uitkomst van welke rechtsgang ook zal Nederland geld ontvangen uit de Landsbanki-boedel''.

Nederland en het Verenigd Koninkrijk schoten miljarden voor om de spaarders van het failliete IJslandse Icesave te compenseren. Voor Nederland gaat het om 1,3 miljard euro.

Motie

De regering van IJsland overleefde woensdagavond nog op het nippertje een motie van wantrouwen.

De motie werd dinsdag ingediend, nadat zaterdag een akkoord om Nederland en Groot-Brittannië miljarden euro's Icesave-schulden terug te betalen door de IJslandse bevolking in een referendum werd weggestemd.

Volgens de belangrijkste oppositiepartij, de rechtse Onafhankelijkheidspartij, bleek uit het wegstemmen van het plan dat ''niemand in dit land vertrouwen heeft in de regering''. Van de 63 parlementsleden stemden er uiteindelijk 32 tegen de motie.