AMSTERDAM - De voormalig minister van Buitenlandse Zaken van Libië Moussa Koussa, die eind maart uitweek naar Groot-Brittannië, is op weg naar Qatar om "zijn kennis over de werkwijze van Muammar Kaddafi te delen".

Dat melden het Britse persbureau Reuters en de Arabische nieuwszender Al-Jazeera dinsdag op basis van overheidsbronnen. Koussa heeft in de hoofdstad Doha een ontmoeting met de regering van Qatar en met Libische afgevaardigden in het land.

Volgens Al-Jazeera is Koussa als "waardevolle insider van Kaddafi" gevraagd om een conferentie bij te wonen.

Qatar is, naast Jordanië en de VAE, een van de drie Arabische landen die vliegtuigen naar Libië gestuurd om het vliegverbod boven het land te handhaven.

Contactgroep

Eind vorige maand is besloten een internationale contactgroep op te zetten, die de bredere politieke doelen van de internationale missie in Libië moest vaststellen.

Westerse landen als Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Frankrijk maken deel uit van de groep. Ook Arabische landen als Qatar, Jordanië en Marokko en internationale organisaties als de NAVO, de Verenigde Naties en de Arabische Liga zijn vertegenwoordigd.

Op de bijeenkomst woensdag in Doha is onder anderen de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague aanwezig. Ook de Libische Nationale Overgangsraad, die is opgericht door rebellen in het oosten van het land, stuurt een afvaardiging.

Londen

Koussa, voorheen een belangrijke vertrouweling van de omstreden Libische leider Kaddafi, keerde eind maart het regime in zijn land de rug toe en vluchtte naar Londen.

Koussa zou het de regering van Kaddafi niet langer hebben willen vertegenwoordigen wegens de aanvallen van de regeringstroepen op burgers. Hij wordt gezien als het brein achter de Libische toenadering tot het Westen van de afgelopen jaren.

Profiel Libië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten