AMSTERDAM - Mogelijk gaat Nederland deelnemen aan een humanitair-militaire missie in Libië. Dat schrijft NRC Handelsblad maandag.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat dit nog niet aan de orde is, omdat er nog geen verzoek ligt van de Verenigde Naties.

Als de VN de Europese Unie verzoekt om burgers in de zwaar belegerde stad in het westen van Libië te hulp te schieten, dan zou dit gedaan moeten worden door de Europese snelle interventiemacht.

Nederland geeft de eerste helft van dit jaar leiding aan een van de twee battlegroups waaruit die interventiemacht bestaat. Zo'n 1200 Nederlandse militairen zijn beschikbaar.

Ministers

De Europese ministers van buitenlandse zaken vergaderen dinsdag in Luxemburg over de missie in Libië.

Een humanitair-militaire missie houdt niet in dat grondtroepen zich in het conflict gaan mengen. Wel moet het kabinet voordat Nederland kan meedoen een zogeheten artikel 100-brief naar de Kamer sturen.

Kaddafi

Troepen van Muammar Kaddafi hebben maandag met zware artillerie woonwijken in het centrum van Misurata onder vuur genomen.

Dit berichtten ooggetuigen uit de belegerde stad, 200 kilometer ten oosten van de hoofdstad Tripoli. Het regime heeft ondertussen gewaarschuwd dat er verzet zal worden geboden tegen buitenlands ingrijpen.

Opstand

Half februari is in het noordoosten een opstand uitgebroken tegen het bewind van 'Gids van de Revolutie' Kaddafi, die sinds 1969 regeert. De opstand in de regio Cyrenaica breidde zich uit naar het westen van het land.

Het regime herstelde zich in maart en vecht zich een weg terug naar het oosten. Misurata is een belegerde havenstad in de noordwestelijke regio Tripolitania.

De Libische tv meldde maandagavond westerse luchtaanvallen op de oasis al-Jufrah, 475 kilometer ten zuidoosten van Tripoli.

Profiel Libië

Libië


Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Volg Twitterberichten over Libië via NUlive