AMSTERDAM - Een aanval door NAVO-gevechtsvliegtuigen in de omgeving van de Oost-Libische stad Brega heeft aan ten minste twaalf opstandelingen het leven gekost.

Dat hebben ooggetuigen en medici in het nabijgelegen Ajdabiyah, waar de gewonden worden behandeld, donderdag tegen de BBC gezegd.

Ook aan de Engelstalige persbureaus AP en Reuters hebben rebellen, die vechten tegen het leger van de Libische leider Muammar Kaddafi, gemeld dat kameraden door gevechtsvliegtuigen van de NAVO zijn geraakt.

De gedode opstandelingen zaten volgens ooggetuigen in tanks die door NAVO-toestellen onder vuur werden genomen. Een getuige zei dat ze door zeker vier raketten werden getroffen. Drie tanks zouden zijn verwoest.

In hetzelfde gebied kwamen vrijdag al negen rebellen en vier burgers om het leven door een westerse luchtaanval.

De piloten reageerden op schoten in de lucht waarvan later bleek dat die bedoeld waren als uiting van vreugde.

Onderzoek

De NAVO onderzoekt het incident, zei een woordvoerster. ''Wij proberen meer informatie te krijgen via onze eigen kanalen.

Details zijn echter moeilijk bevestigd te krijgen omdat wij niet op de grond aanwezig zijn'', aldus de zegsvrouw.

Ajdabiyah

Rebellen en burgers ontvluchten met duizenden tegelijk de Libische stad Ajdabiyah, nadat die onder vuur werd genomen door troepen die trouw zijn aan Kaddafi. Dat heeft een verslaggever ter plaatse van het Franse persbureau AFP donderdag gemeld.

De burgers verlieten op trucks van rebellen in allerijl de stad. De voertuigen reden richting het rebellenbolwerk Benghazi, 160 kilometer verderop.

Zware gevechten

Ajdabiyah was de afgelopen maand herhaaldelijk het toneel van zware gevechten tussen regeringstroepen en de slecht opgeleide en licht bewapende opstandelingen.

De controle over de strategisch gelegen stad in het oosten van het Noord-Afrikaanse land ging over en weer tussen de twee strijdende partijen.

De rebellen namen Ajdabiyah op 26 maart in, een week nadat de internationale coalitiemacht met gevechtsvliegtuigen en kruisraketten de troepen van Kaddafi bij Benghazi zwaar onder vuur had genomen.

De rebellen hadden daarna vrij spel, maar zijn daarna geleidelijk weer teruggedreven door het goed uitgeruste leger van de Libische leider.

Strijd

Oliestad Brega is al dagen inzet van de strijd in het oosten van Libië. Na een dagenlange patstelling verjoeg het leger van de Libische dictator dinsdag de opstandelingen uit Brega.

In een vroeg stadium van de opstand tegen het regime van Kaddafi leek Brega een van de steden te zijn die in handen was gevallen van de betogers. Inmiddels is de stad toneel van hevige gevechten tussen rebellen en strijders die loyaal zijn aan Kaddafi.


Grotere kaart weergeven

Profiel Libië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Strijd rond Brega