AMSTERDAM - Italië en Tunesië hebben een akkoord getekend over een aanpak van de grote stroom illegalen immigranten die vanuit Tunesië oversteken naar het Italiaanse eiland Lampedusa.

Volgens de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Roberto Maroni gaat de overeenkomst over een samenwerking tussen de politiediensten van beide landen een verplichte terugkeer van de vluchtelingen, schrijft persbureau Reuters.

De maatregelen houden onder meer in dat Italië de vluchtelingen die vanaf nu aankomen, mag terugsturen naar het Noord-Afrikaanse land. Ook krijgt Tunesië 250 miljoen euro aan financiële hulp, melden Italiaanse media.

Toevloed

Sinds het vertrek van de Tunesische president Zine al-Abidine Ben Ali in januari, duizenden Tunesiërs overgestoken naar het Italiaanse eiland. In totaal kwamen er al 22.000 Noord-Afrikanen naar Italië. Italië, dat zelf gebukt gaat onder een economische crisis, kan de massale toevloed niet meer aan.

Ben Ali trad af na een wekenlange volksopstand tegen zijn regime, die de opmaat bleek te zijn naar onrusten in diverse landen in de Arabische wereld. De situatie op het eiland is al weken zeer problematisch.

Vaste land

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi beloofde vorige week alle immigranten naar het vaste land van Italië te halen. Toch verblijven er momenteel nog zo'n twaalfhonderd vluchtelingen op het kleine eiland ten zuiden van Sicilië.

Lampedusa heeft een opvangcentrum met ruimte voor slechts achthonderd immigranten. Daardoor moeten veel mensen in de buitenlucht slapen. Ze hebben geen toegang tot sanitaire voorzieningen.

Zware druk

De kwestie heeft de centrumrechtse coalitie van Silvio Berlusconi onder zware druk gezet. Een lid van de uiterst rechtse partij Lega Nord, de anti-immigrantenpartij waar ook Maroni lid van is, dreigde de coalitie op te blazen als de zaak niet snel werd opgelost.

''We kunnen niet eeuwig geduld blijven opbrengen. Onze achterban is woest’’, zei Davide Boni, president van de welvarende Noord-Italiaanse regio Lombardije.

Over de streep

Berlusconi was maandag naar Tunesië getogen om de interim-regering over de streep te trekken. Hij heeft volgens minister van Buitenlandse Zaken, Franco Frattini, onder meer aangeboden om microkrediet te verstrekken aan jonge Tunesiërs ''om kleine ambachtelijke commerciële activiteiten te ontwikkelen, die de zware druk van werkloosheid, nu 30 procent, kan verlichten'', zei Frattini.

Dit helpt volgens hem de Tunesische economie, die een flinke knauw kreeg door de revolutie. Die heeft het land volgens Frattini tussen de 4 en 5 miljard gekost.

De Libische Nationale Overgangsraad heeft met Italië afgesproken eerder gemaakte afspraken met Libië over migranten die de oversteek willen maken, te respecteren.

Akkoord Lampedusa