LEEUWARDEN - Het politieonderzoek in de Puttense moordzaak was "onprofessioneel". De onderzoeksleiding heeft geen kritische afstand bewaard, waardoor de speurders op "een dwaalspoor" zijn geraakt. De politie heeft "met oogkleppen" op gerechercheerd en daardoor geen oog meer gehad voor mogelijke andere verdachten. De verhoren van V. en d. B. waren louter gericht op het verkrijgen van bekentenissen. Aldus verwoordde oud-politiecommissaris J. Blaauw maandag zijn niet malse kritiek op het onderzoek, in 1994, naar de gewelddadige dood van Christel Ambrosius.

Het hof in Leeuwarden is maandag begonnen aan de inhoudelijke behandeling van het herzieningsproces rond de Puttense moordzaak. Er moet worden uitgezocht of de twee beklaagden in de zaak, de zwagers W. V. en H. d. B., halverwege de jaren negentig ten onrechte zijn veroordeeld.

Zij kregen in 1995 elk tien jaar cel. Met name genetische sporen (een spermadruppel op het been van het slachtoffer, haren op de plaats van het misdrijf) zijn echter niet te herleiden tot deze twee mannen.

Guy Georges heeft niet de verkrachting van en moord op de Puttense Christel Ambrosius op zijn geweten. DNA-onderzoek heeft hem als verdachte uitgesloten. Dit heeft de Leeuwarder advocaat-generaal J. van der Neut maandag bekendgemaakt. Van Guy Georges, veroordeeld wegens de moord op zeven vrouwen, was bekend dat hij in 1994 in Nederland was geweest. Christel Ambrosius werd op 9 januari van dat jaar in het huis van haar oma vermoord.

DNA-profiel

Het OM heeft een aantal Europese landen verzocht het DNA-profiel te vergelijken met profielen in forensische databanken. De resultaten van deze onderzoeken laten voorlopig nog op zich wachten.

Het hof hoort tot en met 18 februari 32 getuigen. Onder hen leden van het politieteam dat de zaak destijds onderzocht, de officier van justitie die de leiding had van dit onderzoek en een reeks getuige-deskundigen. De Rotterdamse oud-politiecommissaris J. Blaauw onderzocht samen met misdaadverslaggever Peter R. de Vries de zaak. Blaauw schreef een boek over de zaak, waarin hij geen spaander heel laat van het politieonderzoek.