HILVERSUM - Hoogleraar Pinto, die zich zondag opwierp als kandidaat-lijsttrekker van Leefbaar Nederland, hoopt op een lijmpoging tussen het bestuur en voormalig lijsttrekker Fortuyn. Hij deed maandagmorgen in Ontbijt-tv een beroep op Fortuyn om zijn omstreden uitspraken terug te nemen.

Het bestuur van de partij zette Fortuyn afgelopen weekeinde aan de kant, nadat die in een interview uitspraken had gedaan over artikel 1 van de grondwet en het asielbeleid.

Op het punt van de asielzoekers heeft Fortuyn een uitspraak van het congres van de partij genegeerd, aldus Pinto. Het congres van Leefbaar Nederland besloot een passage te wijzigen, die inhield dat ons land niet meer dan een bepaald aantal asielzoekers mag toelaten. Pinto vindt dat Fortuyn zich alsnog moet aansluiten bij het programma.

Pinto zei niet benaderd te zijn door het bestuur als kandidaat-lijsttrekker. Hij wil lijsttrekker worden, als Fortuyn dat niet wordt. Het congres van Leefbaar Nederland zal daar op 10 maart over moeten beslissen, aldus Pinto.

/NIEUWSFortuyn hoopt aan te blijven als lijsttrekkerPinto wil Fortuyn als lijsttrekker opvolgen