DAMASCUS - De oppositie in Syrië bereidt donderdag nieuwe protesten voor na de toespraak die president Bashar al-Assad woensdag gaf, en waarin hij duidelijk maakte dat politieke hervormingen voor hem geen prioriteit hebben.

Onder meer via Facebook wordt opgeroepen tot betogingen op vrijdag, na het middaggebed.

In de afgelopen weken trad het veiligheidsapparaat van Assad keihard op tegen demonstraties in steden als Deraa en Latakia. Tientallen mensen werden om het leven gebracht door de veiligheidstroepen.

De betogers in het autoritair geleide land eisen vrijheden en politieke hervormingen. Ook willen ze dat er een eind komt aan de noodtoestand, die al sinds 1963 van kracht is in Syrië. Assad voelt niets voor snelle veranderingen in zijn land.

Concessies

Voorafgaand aan de toespraak van Assad in het parlement in Damascus leek het er nog op dat het bewind bereid was om concessies te doen. Zo kondigde een naaste adviseur van Assad zondag aan dat de noodtoestand zou worden beëindigd.

Assad sprak daar woensdag met geen woord over. Wel stelde hij dat zijn land ''het grote doelwit is van een samenzwering van buiten''. De mensen die de straat opgaan om te demonstreren, zijn er volgens Assad ''ingeluisd''.

Noodtoestand

Volgens de Syrische staatstelevisie heeft al-Assad donderdag wel een commissie in het leven geroepen om de mogelijkheid te onderzoeken om de gehate noodtoestand in het land op te heffen. De commissie moet 25 april met een advies komen.