LONDEN - De Libische leider Muammar Kaddafi is een van zijn belangrijkste steunpilaren kwijt. Minister van Buitenlandse Zaken Moussa Koussa heeft zijn functie neergelegd en is uitgeweken naar Londen. Dat heeft de Britse regering woensdagavond laat bekendgemaakt.

Koussa, een van de invloedrijkste mensen in de kring rond Kaddafi, zou het regime niet langer willen vertegenwoordigen wegens de aanvallen van de regeringstroepen op burgers.

Koussa wordt gezien als het brein achter de Libische toenadering tot het Westen van de afgelopen jaren.

Het overlopen van de minister is een gevoelige klap voor Kaddafi, uitgerekend op het moment dat zijn troepen de rebellen steeds verder terugdringen.

Belangwekkend

Een hoge Amerikaanse functionaris noemde het deserteren van Koussa ''zeer belangwekkend''. Hij zei dat de stap aantoont dat Kaddafi's naaste medewerkers de ''tekenen aan de wand'' zien dat het tijdperk van hun leider ten einde loopt.

De regeringsmilities zijn nog altijd in het voordeel tegen de slecht bewapende opstandelingen, ondanks anderhalve week van hevige westerse bombardementen.

Rebellen

De luchtaanvallen hadden de rebellen de kans geboden ver op te rukken. In enkele dagen trokken ze vanuit hun bolwerk Benghazi honderden kilometers westwaarts. Pas bij Kaddafi’s geboorteplaats Sirte bood het regime tegenstand

De zware wapens waarvan de opstandelingen geloofden dat de westerse bombardementen ze hadden vernietigd, geven opnieuw de doorslag.

Terugtrekkende rebellen zeiden dat het zelfmoord zou zijn verder te vechten tegen Kaddafi's beter bewapende en getrainde strijders.

Wapens

Het leveren van wapens zou de rebellen een nieuw elan kunnen geven. De Verenigde Staten en Groot-Brittannië sluiten wapensteun niet uit, hoewel de NAVO daar geen voorstander van is. Sommige juristen stellen zelfs dat het in strijd zou zijn met het wapenembargo tegen Libië.

Ondanks de twijfels en kritiek zou de Amerikaanse president Barack Obama onlangs een geheim decreet hebben ondertekend, waarmee hij de inlichtingendienst CIA groen licht geeft om de opstandelingen te ondersteunen.

Welingelichte bronnen binnen de Amerikaanse regering hebben dat woensdag laten weten aan persbureau Reuters.

Hoewel de strijd in Libië een wisselvallig verloop kent, toonde Obama zich in een interview met NBC optimistisch. ''We verwachten dat Kaddafi uiteindelijk zal aftreden als we druk blijven uitoefenen, niet alleen militair maar ook op andere manieren’’, aldus de president.

Geheim decreet

De Verenigde Staten wikken en wegen nog over mogelijke wapenleveranties aan de Libische opstandelingen.

De minister Hillary Clinton (Buitenlandse Zaken) en Robert Gates (Defensie) hebben dat woensdag gezegd tegen leden van het Congres, zei een Republikeinse afgevaardigde die bij de briefing achter gesloten deuren aanwezig was.

Wapens

President Obama zei dinsdag dat hij niet uitsluit dat de VS de Libische rebellen van betere wapens zullen voorzien.

De laatste dagen blijkt opnieuw dat de ongeorganiseerde en slecht bewapende verzetsstrijders niet opgewassen zijn tegen het beter uitgeruste leger van leider Muammar Kaddafi

Luchtaanvallen

De VS hebben samen met onder meer Frankrijk en Groot-Brittannië het initiatief genomen tot de luchtaanvallen in Libië die anderhalve week geleden begonnen.

De operatie dient volgens de VN-resolutie die aan het ingrijpen ten grondslag ligt uitsluitend ter bescherming van burgers.

Westerse leiders doen echter weinig moeite om te verhullen dat zij het een meer dan welkome bijkomstigheid zouden vinden als de aanvallen leiden tot de val van Kaddafi.

Profiel Libië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Volg Twitterberichten over Libië via NUlive