NABLUS - Israëlische troepen zijn in de nacht van zondag op maandag opnieuw Palestijns gebied bij de stad Nablus binnengedrongen. Volgens een Palestijnse veiligheidsfunctionaris kwam het vrijwel meteen tot een schotenwisseling tussen Palestijnen en de militairen.

Ongeveer twintig pantserwagens zouden deelnemen aan de actie even ten oosten van de stad. Onduidelijk is vooralsnog of er slachtoffers zijn gevallen bij de confrontatie bij de Tombe van Jozef, een joodse heilige plaats die in oktober 2000 aan het begin van de tweede intifada werd verwoest.

Onder dekking van vijf tanks en helikopters zouden de troepen vanuit het oosten ook de stad zijn binnengetrokken. Daar werd een Palestijn door de Israëliërs gearresteerd, zo meldden ooggetuigen en functionarissen. Een Palestijnse agent zou gewond zijn geraakt. Korte tijd later trokken de Israëlische troepen zich weer terug. In de nacht van zaterdag op zondag drongen Israëlische militairen ook al gedurende korte tijd Palestijns gebied in Nablus binnen.

Ook werden zondagavond luchtaanvallen uitgevoerd op doelen in de Gazastrook. Deze aanvallen volgden op een aanslag op een Israëlische militaire basis. Daarbij vonden vier mensen de dood; de twee daders en twee vrouwelijke Israëlische militairen.

/DOSSIERMidden-Oosten