AMSTERDAM - Regeringstroepen van de Libische leider Muammar Kaddafi hebben de havenstad Ras Lanuf heroverd.

Dat meldt AFP woensdag. De rebellen die de stad in handen leken te hebben, vluchten volgens verslaggevers van het Franse persbureau richting het oosten. Ze lagen onder zwaar vuur van de Kaddafigetrouwen die eerder Bin Jawad hadden heroverd op rebellen.

Ras Lanuf heeft een grote raffinaderij en ligt 225 kilometer ten zuidwesten van Benghazi, de hoofdstad van de regio Cyrenaica en het belangrijkste bolwerk van de rebellen tegen het regime van Muammar Kaddafi.

De Arabische nieuwszender Al-Jazeera meldt dat er luchtaanvallen boven de oliestad zijn waargenomen. Ras Lanuf is een van de Libische steden die zwaar worden bevochten.

Schoten

Een verslaggeefster die zich in de omgeving bevindt, spreekt van "veel schoten". Van wie die precies afkomstig zijn is volgens de journaliste moeilijk te bepalen.

"Het is te vroeg om te zeggen wat er precies gebeurt", aldus de verslaggeefster van Al-Jazeera. Het lijkt er volgens haar inderdaad op dat troepen die loyaal zijn aan Kaddafi de overhand hebben, maar of Ras Lanuf inderdaad in hun handen is kan ze nog niet uit eigen waarneming bevestigen.

Bewapenen

Grote mogendheden als de VS, Frankrijk en Groot-Brittannië overwegen de rebellen te bewapenen om het tij te keren. De VN-Veiligheidsraad stemde donderdag 17 maart in met internationale militaire actie om burgers in Libië te beschermen. Toen stonden Kaddafi's troepen voor de poorten van Benghazi. Na luchtaanvallen werden ze teruggeslagen.

Maar de regeringsgetrouwe grondtroepen herstelden zich. Ook het belegerde West-Libische rebellenbolwerk Misurata, 200 kilometer ten oosten van Tripoli, is niets opgeschoten met de luchtaanvallen van de internationale coalitie.

De stad ligt onder vuur van Kaddafi's tanks, artillerie en sluipschutters en lijdt onder tekorten. De stad is ook woensdag weer zwaar onder vuur komen te liggen, meldden rebellen. Er vielen bijna twintig doden.

Sirte

De rebellen claimden afgelopen dinsdag nog dat ze de stad Sirte tot op 100 kilometer waren genaderd. Sirte is een bolwerk van het regime omdat het een centrum is van de Kaddafa-stam waar Kaddafi toebehoort. De stam vormt net als bijvoorbeeld de West-Libische Warfallah-stam een belangrijke machtsbasis voor het huidige bewind.

Libië

Profiel Libië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Volg Twitterberichten over Libië via NUlive.

Rebellen verdreven uit Ras Lanuf