GRONINGEN - Het aantal geweldsdelicten in de binnenstad van Groningen is door cameratoezicht niet gedaald. Daarmee is de doelstelling van de gemeente niet gehaald. Ondanks dat wil het college van burgemeester en wethouders het cameratoezicht toch voortzetten. De gemeente is tevreden met de behaalde resultaten van het driejarige experiment.

Wel zijn er meer vechtersbazen opgepakt, doordat zij op televisiebeelden waren te herkennen en zijn hulpverleners sneller ter plekke. Dat blijkt maandag uit
onderzoek

Onveiligheid

Het aantal aangehouden verdachten is toegenomen met meer dan 60 procent, aldus Intraval. Gevoelens van onveiligheid bij bewoners en horecamedewerkers namen in het proefgebied af. In 1999 voelde 43 procent zich onveilig, tegen 27 procent in 2001.

Meer meldingen

Het aantal geregistreerde geweldsdelicten steeg met 26 procent. De politie vermoedt dat het feitelijke aantal incidenten, zoals vechtpartijen, desondanks veel minder snel is gestegen of zelfs ongeveer gelijk is gebleven. "Vroeger stoven mensen na een vechtpartij uiteen en was je ze kwijt, dat is nu anders. Je ziet meer, dus meet je meer," stelt het korps in een eerste reactie op het onderzoek. De Regiopolitie Groningen wil graag doorgaan met het toezicht.

Verwachting

Burgemeester Wallage van Groningen denkt niet aan uitbreiding naar andere wijken van Groningen, iets waar de bevolking om heeft gevraagd. "Je mag geen verwachtingen scheppen die je niet kunt waarmaken. Achter elke camera moeten op de tijdstippen dat het systeem actief is, mensen zitten en dat is niet zomaar mogelijk," zegt Wallage.