LONDEN/BENGHAZI - De Libische leider Muammar Kaddafi moet worden berecht wegens misdaden tegen de menselijkheid en mag geen veilig ballingsoord worden aangeboden.

Dit zei dinsdag een woordvoerder van de Libische rebellen uit het noordoosten van het land, kort voor een internationale bijeenkomst in Londen. ''Kaddafi moet worden berecht (..),daar valt niet over te onderhandelen'', aldus Shamsiddin Abdulmolah.

Afgezanten van regeringen en internationale organisaties spreken dinsdag in Londen over Libië. Sommigen van hen zouden plannen hebben om Kaddafi over te halen in ballingschap te gaan en de strijd te staken. Een van de gastheren, de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague, sloot dat dinsdag niet uit. Ook een Nederlandse delegatie zal aanwezig zijn.

Abdulmolah van de Nationale Raad, die zich als de leiding van de oppositie opwerpt, eist dat de Kaddafi's worden berecht en dat Libië niet mag worden opgesplitst.

Vrije verkiezingen

De Nationale Raad van Libië zal eerlijke en vrije verkiezingen houden als het is gelukt Kaddafi te verdrijven. Dat heeft de Nationale Raad, die zich heeft opgeworpen als spreekbuis van het verzet tegen Kaddafi, dinsdag in een verklaring laten weten.

De verklaring (pdf) is in Londen uitgegeven. Een politieke vertegenwoordiger van de rebellen zei in Londen dat opstandelingen van Libië ''een moderne en vrije'' staat willen maken. 

Profiel Libië.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten.