AMSTERDAM - Veiligheidstroepen van de Syrische overheid hebben maandag in de zuidelijke stad Daraa het vuur geopend tijdens betogingen.

Aanvankelijk meldden getuigen dat de ordetroepen het vuur op actievoerders hadden geopend. Later meldden inwoners van de stad dat de veiligheidstroepen in de lucht hadden gevuurd om een menigte betogers uiteen te jagen.

De demonstranten waren bijeengekomen op het centrale plein van Deraa en riepen leuzen als ''wij willen waardigheid en vrijheid'' en ''nee tegen de noodtoestand''.

Volgens getuigen verlieten de actievoerders het plein toen de agenten en militairen in de lucht begonnen te schieten. De betogers keerden weer terug, toen aan het schieten een einde was gekomen.

Protesten

In de stad begonnen begin maart de protesten tegen het regime van president Bashar al-Assad. Die acties hebben zich uitgebreid tot tal van andere steden in het land. Er zijn volgens mensenrechtenorganisaties zeker 130 mensen gedood bij protesten in de afgelopen twee weken, de meesten in Deraa.

Vicepresident Farouq al-Shara heeft maandag gezegd dat Assad binnen twee dagen belangrijke besluiten openbaar maakt. Vermoedelijk maakt het staatshoofd bekend dat de sinds 1963 geldende noodtoestand wordt opgeheven. Zijn regime was tot deze maand met harde repressie zeer effectief in het verhinderen van uitingen van onvrede over het bewind.

Vrijheid

Er wordt in Syrië al weken gedemonstreerd tegen het zittende regime. De betogers eisen meer politieke vrijheid en willen een einde aan de wijdverbreide corruptie. Bij de protesten zijn vermoedelijk tientallen mensen omgekomen. Met name in Daraa ging het er ook vorige weken gewelddadig aan toe.

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan liet eerder op de dag weten gesprekken met de Syrische president Bashar al- Assad te hebben gehad over politieke hervormingen en het afschaffen van de noodtoestand. De noodtoestand is sinds 1963 van kracht en geeft veiligheidstroepen de vrije hand om op te treden tegen tegenstanders van het regime.

kaart syrie

Profiel Syrië.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten.