AMSTERDAM - Regeringstroepen van Muammar Kaddafi rukken maandag op richting Sirte, de geboorteplaats van de Libische leider. Dat meldt de Arabische nieuwszender Al-Jazeera.

Eerder claimden de rebellen die tegen het regime van Kaddafi vechten, Sirte te hebben veroverd. Dat bericht was niet te controleren en lijkt nu onwaar te zijn, aldus Al-Jazeera.

Ook een correspondent van het Britse persbureau Reuters meldt dat er in de stad geen enkel teken is dat de opstandelingen de stad hebben veroverd. Een verslaggever van het Franse persbureau AFP meldde dat het regeringsleger de opmars van de opstandelingen ongeveer 140 kilometer ten oosten van Sirte heeft gestuit.

De tegenstanders van Kaddafi veroverden zondag de stad Bin Jawad, nadat zij de belangrijke oliestad Ras Lanuf hadden heroverd. Maandag werden zij in hun opmars naar Sirte geconfronteerd met zwaar geweervuur dat militairen vanaf pick-uptrucks afschoten op de weg van Bin Jawad naar An Nawfaliyah.

Bombardement

Het Libische staatspersbureau Jana meldt dat de westerse militaire alliantie maandag de stad Sabha in het zuiden van Libië heeft gebombardeerd.

Het bombardement had plaats rond de dageraad. Volgens Jana zijn woonwijken getroffen. Er zouden meerdere slachtoffers zijn gevallen.

Symbolisch

Sirte en omgeving, een belangrijk Kaddafi-bolwerk, hebben een grote symbolische betekenis voor het bewind van de dictator.

Zondagavond was Sirte het doelwit van een luchtaanval. Inwoners maakten melding van enkele zware ontploffingen in de stad. Enkele uren eerder had een konvooi met militaire voertuigen van Kaddafi Sirte verlaten.

Misurata

Een oppositiewoordvoerder laat aan Al-Jazeera weten dat het geweld in de westelijke stad Misurata maandag lijkt te zijn afgenomen. "Er zijn slechts wat sporadische confrontaties tussen voor- en tegenstanders van Kaddafi", aldus de zegsman.

Libië

Profiel Libië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten.

Rebellen Libië