GENEVE - Steeds minder mensen zoeken asiel in rijke landen. In totaal 358.840 mensen deden vorig jaar een poging 44 westerse landen binnen te komen. Dat is ongeveer 5 procent minder dan in 2009 en bijna de helft van het aantal asielzoekers tien jaar geleden.

Dat blijkt uit cijfers die VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr maandag openbaar heeft gemaakt.

Europa ontvangt met bijna 270.000 aanvragen - 6 procent minder dan in 2009 - het leeuwendeel van de asielzoekers. Vooral in Zuid-Europa, waar de Europese Unie de grenscontroles heeft aangescherpt om bootvluchtelingen buiten de deur te houden, daalde het aantal asielzoekers.

Malta kende in een jaar tijd een afname van 94 procent. In Italië halveerde het aantal binnenkomers. Ook in Griekenland was de daling fors.

Somalië

Nederland was vorig jaar de bestemming van 13.330 asielzoekers, 11 procent minder dan in het jaar ervoor. Bijna de helft van hen kwam uit Somalië. Ondanks de daling in het aantal asielzoekers steeg Nederland op de lijst van ontvangende landen van de twaalfde naar de negende plaats. De Verenigde Staten ontvingen, net als in 2009, de meeste mensen.

De belangrijkste landen van herkomst wereldwijd zijn Servië, Afghanistan en China.