HILVERSUM - Pim Fortuyn hoopt alsnog aan te kunnen blijven als lijsttrekker van Leefbaar Nederland. Dit heeft hij zondagavond in het televisieprogramma Netwerk bekendgemaakt. Hij hoopt dat de achterban van de partij het partijbestuur op andere gedachten brengt.

Desnoods begint hij een eigen 'lijst-Fortuyn'. Ook al wordt het een 'hell of a job', zo verwacht hij, om zonder geld en organisatie aan de verkiezingen mee te doen. "Maar ik ben het verplicht aan de mensen in het land."

Leden

"Laten we eerst eens naar de leden luisteren", zei hij zondagavond. "Een eigen lijst oprichten kan altijd nog." Deelnemers aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer kunnen zich tot 1 april aanmelden.

Emoties en mediadruk

Volgens Fortuyn heeft het partijbestuur zich dit weekend laten meeslepen door "buitengewoon grote emoties en enorme druk van de media" bij het besluit met hem te breken. Hij hoopt dat partijvoorzitter Nagel "een pot lijm in zijn nachtkastje vindt" om de breuk te herstellen.

Sponsorgeld

Fortuyn heeft in het verleden gezegd te kunnen beschikken over miljoenen guldens vanuit het bedrijfsleven voor het voeren van een goede campagne. Zondagavond zei hij dit geld te verliezen als hij zelfstandig aan de verkiezingen moet meedoen. "Dat geld zit in de Stichting Vrienden Leefbaar Nederland."

Fortuyn staat nog steeds achter zijn uitspraken over het asielbeleid.

/NIEUWSLeefbaar Nederland en Fortuyn uit elkaarPinto wil Fortuyn als lijsttrekker opvolgen