AMSTERDAM - De Syrische geheime politie heeft vrijdag een protest in de hoofdstad Damascus afgebroken. Enkele tientallen betogers zouden zijn gearresteerd.

Een paar honderd mensen waren in Damascus op de been om hun steun te betuigen aan de protesten van de afgelopen week in Daraa.

''Wij offeren ons bloed, onze ziel voor jou, Daraa'', scandeerde de menigte in de hoofdstad. Er was ook een tegendemonstratie van aanhangers van president Bashir al-Assad. Zij riepen leuzen voor Assad.

Persbureau Reuters meldt dat er ook duizenden mensen op de been zijn in Tel, een voorstad van Damascus.

In Daraa namen vrijdag duizenden mensen deel aan de begrafenisplechtigheid van demonstranten die de afgelopen dagen door de veiligheidstroepen van Assad zijn doodgeschoten. Ze riepen leuzen voor vrijheid en tegen Maher al-Assad, de broer van de president en de commandant van de Republikeinse Garde.

Doodgeschoten

In de Zuid-Syrische plaats Sanamein zouden veiligheidstroepen zeker zeventien en mogelijk twintig mensen hebben doodgeschoten. Dat meldden getuigen onder meer tegen de Arabische nieuwszender al-Jazeera.

Een mensenrechtenactivist zei dat de mensen werden doodgeschoten toen ze op weg waren naar Deraa, een nabijgelegen stad waar al dagen tegen het bewind van Bashar al-Assad wordt gedemonstreerd. Ook in Deraa zelf openden agenten het vuur op betogers.

Het nieuws kon niet worden bevestigd door onafhankelijke bronnen of ziekenhuizen.

Kalmeren

De Arabische nieuwszender Al-Jazeera meldde eerder op de dag dat veiligheiddiensten in de stad Daraa, waar de protesten en het daarmee gepaard gaande geweld de laatste dagen het hevigst was, juist lijken te proberen om de situatie te kalmeren.

Troepen hebben controleposten in de stad ontmanteld en voor het eerst in een week tijd was er geen zichtbare controle door het leger in de straten.

Woensdag werden zeker 37 mensen in Daraa doodgeschoten.

Hervormingen

De demonstranten eisen meer politieke vrijheid en willen een einde aan de wijdverbreide corruptie. President Bashar al-Assad is sinds 2000 aan de macht.

Een adviseur van de president beloofde donderdag te zullen kijken naar hervormingen. Zo zou er een onderzoek komen naar het opheffen van de noodtoestand die sinds 1963 van kracht is, meer politieke vrijheden en een einde aan de corruptie. Op dezelfde dag werd echter de vooraanstaande activist Mazen Darwish aangehouden. Hij strijdt al jaren voor meer democratie.

kaart syrie


Profiel Syrië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten.