AMSTERDAM - Voorvechters van de democratie in Bahrein bereiden naar verluidt meerdere protesten door het hele land voor. Ze tarten daarmee het verbod op openbare bijeenkomsten en de noodtoestand die de koning onlangs afkondigde.

Dat schrijft Al-Jazeera vrijdag.

Door de noodtoestand krijgt bevelhebber van de strijdkrachten de bevoegdheid om "alles te doen wat hij nodig acht" om het protest tegen het regime van de koning te stoppen.

Het is volgens de Arabische nieuwszender onduidelijk welke groeperingen er precies achter de op handen zijnde nieuwe betogingen zitten. Zowel de sjiietische oppositiegroep Wefaq distantieert zich van de oproep tot demonstreren op de ‘dag van de woede’.

Wefaq verklaart het belangrijk te vinden de ‘veiligheid te beschermen en de moordenaars niet in de gelegenheid te stellen bloed te vergieten”. Koning Hamad bin Isa Al-Khalifa kondigde na weken van onrust in zijn land half maart voor drie maanden de noodtoestand af en liet weten dat het leger en veiligheidstroepen zullen worden ingezet om de situatie in Bahrein “te stabiliseren”.

Sjiieten

De sjiieten vormen de meerderheid van de moslimbevolking van Bahrein, maar zij zeggen te worden achtergesteld door de soennistische machthebbers in het land. De familie Al-Khalifa behoort tot die stroming binnen de islam.

De betogingen in Bahrein hebben net als de onlusten elders in de Arabische wereld al levens gekost. De precieze situatie is niet duidelijk, media worden streng geplagieerd.

Profiel Bahrein.