TOKIO - Het zeewater in de baai bij de Japanse kerncentrale Fukushima I is door de nucleaire crisis ernstig vervuild geraakt.

Uit metingen bleek dat 147 keer zoveel radioactief jodium in het water zit als toegestaan. Dat meldde het Japanse persbureau Kyodo donderdag.

Volgens energieleverancier Tepco, exploitant van de kerncentrale, zijn de zorgwekkende metingen op woensdag gedaan op ongeveer driehonderd meter ten zuiden van de centrale.

Dat is nabij de plek waar de afvoer van de in de problemen geraakte kernreactoren uitkomt in zee.

Nog hoger

De hoeveelheid radioactief materiaal in zee is de hele week al te hoog. Maandag was sprake van 126,7 keer zoveel radioactief jodium als toegestaan. Dinsdag daalde dat naar bijna dertig keer te veel. Tepco liet weten dat wordt verwacht dat de metingen in de komende dagen nog hoger zullen uitslaan.

Het radioactieve materiaal is vermoedelijk door de regen in zee gekomen. Ook kan bluswater de oorzaak zijn. Dat werd van buitenaf op de nucleaire installatie gesproeid om de centrale te koelen.

Fukushima I kwam in de problemen door de zware aardbeving en daaropvolgende tsunami op vrijdag 11 maart. De elektriciteit in de centrale viel uit en daarmee ook de koeling. De installatie raakte daardoor oververhit.