DEN HAAG - Politieke partijen hebben zondag positief gereageerd op het besluit van het bestuur van Leefbaar Nederland om te breken met lijstaanvoerder Fortuyn.

"Het is een heel begrijpelijk besluit" vindt D66'leider De Graaf. De VVD meldt "met belangstelling kennis te hebben genomen van de nieuwe ontwikkelingen". Volgens het CDA kiest het bestuur van Leefbaar Nederland "op een respectvolle manier voor geloofwaardigheid. Het kiest nu voor inhoudelijkheid en niet voor politiek opportunisme."

Lijsttrekker Rosenmöller van GroenLinks zegt niet echt verbaasd te zijn over het vertrek van Fortuyn bij Leefbaar Nederland. "De man is een recept voor ruzie. Het moest er een keer van komen, voor of na de verkiezingen."

Rosenmöller hoopt dat Fortuyn niet terug komt met een eigen lijst voor de verkiezingen. "Laat hem maar een boek gaan schrijven in Italië."

Volgens De Graaf van D66 had Leefbaar Nederland al veel eerder kunnen weten hoe Fortuyn dacht over zaken als asielbeleid en integratie. Het bestuur had volgens hem zijn boeken en publicaties beter moeten lezen. "De opvattingen van Fortuyn en de partij klopten eenvoudigweg niet."

Crisis

De meeste woordvoerders reageerden verder terughoudend op de crisis bij Leefbaar Nederland. De VVD wil niet ingaan op de beschuldigingen van Fortuyn en Nagel dat de partij zich schuldig heeft gemaakt aan een campagne tegen Leefbaar Nederland.

"Ze beschuldingen niet alleen ons daarvan, maar ook een heleboel anderen zoals de PvdA, de Wiarda Beckmanstichting en de Telegraaf", aldus de VVD.

/NIEUWSLeefbaar Nederland en Fortuyn uit elkaarFortuyn blijft na bestuursmeeting achter uitspraken staan