LONDEN - Het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) heeft eind 2008 gewaarschuwd dat de veiligheidsregels voor kerncentrales in Japan achterhaald waren en dat een zware aardbeving een serieus probleem zou kunnen vormen.

Dat meldde de Britse krant The Daily Telegraph woensdag op basis van Amerikaanse ambtsberichten gelekt door WikiLeaks.

In het document uit december van de ambassade in Tokio stelt een IAEA-functionaris dat ''de veiligheidsrichtlijnen voor seismische veiligheid in de afgelopen 35 jaar slechts drie keer zijn herzien.''

Ook waarschuwde hij dat niet alle Japanse centrales ontworpen zijn om zware aardbevingen te kunnen weerstaan.

Japan werd vorige week getroffen door een zware aardbeving en tsunami. Bij de centrale Fukushima I zijn grote problemen. Die is ontworpen om een beving van 7,0 op de schaal van Richter te weerstaan. De aardschok van vrijdag mat 9,0.

Nucleaire ramp

Bij de kerncentrale lijkt zich dan ook een grote nucleaire ramp te voltrekken. Uit zeker twee reactoren stijgt stoom of witte rook op, wat vermoedelijk duidt op brand. Het hoge stralingsniveau rond het complex maakt hulpverleners het werken bijna onmogelijk.

De autoriteiten in Japan zien er voorlopig van af zeewater en boorzuur boven de beschadigde kerncentrale Fukushima I te droppen, omdat de radioactieve straling op dit moment te hoog is.

Verzet

De ambtsberichten laten ook zien dat de Japanse regering zich volledig achter de nucleaire sector lijkt te scharen. Zo verzette ze zich tegen een besluit van een rechtbank om een nucleaire centrale in het westen van het land te sluiten, omdat die bij een beving mogelijk niet veilig genoeg zou zijn.

De centrale was gebouwd om een aardschok van 6,5 op de schaal van Richter het hoofd te bieden.

Uit een Amerikaans ambtsbericht van maart 2006 blijkt echter dat het nucleaire veiligheidsagentschap, een onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, het vonnis van de rechter totaal niet deelde. De centrale zou afdoende veilig zijn, oordeelde het orgaan. In 2009 werd het drie jaar oude besluit van de rechtbank om de centrale te sluiten vernietigd.


Nucleaire crisis in Japan groter weergeven / (c)NU.nl/Jelle Kamsma

Geweigerd

Japan heeft ondertussen een team van Russische nucleaire deskundigen die werkzaam waren na de ramp in Tsjernobyl, woensdag de toegang tot het land geweigerd, zo meldt de Duitse krant Der Spiegel.

Het team reisde naar het land af om te assisteren bij de nucleaire ramp maar om nog onduidelijke redenen werden ze niet toegelaten.

Bekijk alle video's over de ramp in Japan

Lees alles over de ramp in Japan op onze special

Volg dit nieuws op Twitter via NUlive.nl