AMSTERDAM - Het bestuur van Leefbaar Nederland gaat de verkiezingen in zonder Pim Fortuyn als lijsttrekker. Dat heeft voorzitter Jan Nagel zondagmiddag gezegd in het tv-programma het Buitenhof van de VPRO. De partij moet op 10 maart een nieuwe lijsttrekker kiezen.

Het partijbestuur komt dinsdag bij elkaar. Dan wordt besloten welke procedure gevolgd zal worden om een nieuwe lijsttrekker te kiezen.

"Wat mij betreft zal het een open inschrijving worden", zegt LN-voorzitter Jan Nagel. "Iedereen mag zich kandidaat stellen." Hij sluit uit dat hij zelf de nieuwe lijsttrekker wordt. Op 10 maart zullen de leden van de partij de knoop doorhakken.

Leefbaar Nederland wil zichzelf met de nieuwe lijstaanvoerder een ander imago geven, zo zei voorzitter Nagel. "De partij kreeg de laatste maanden langzaam maar zeker een rechts imago."

Nagel gaf de schuld gedeeltelijk aan de Nederlandse journalistiek die volgens hem zat te wachten op een grote fout van Fortuyn. Maar volgens Nagel heeft Fortuyn zelf ook fouten gemaakt. Door zijn felle uitspraken in interviews heeft Fortuyn de pers de kans gegeven negatief te schrijven over Leefbaar Nederland, zo zei Nagel.

Pim Fortuyn houdt zich zondag schuil in zijn woning in Rotterdam en is niet voor commentaar bereikbaar. Hij liet weten dat hij zondagavond in het televisieprogramma Netwerk een verklaring zal afleggen.

Hetze

In het RTL5-programma BusinessClass van Harrie Mens, dat zondagmorgen werd uitgezonden, zei Fortuyn nog dat "niemand erin zal slagen een splitsing te veroorzaken tussen mij en Leefbaar Nederland".

Volgens Fortuyn is er een publicitaire hetze tegen hem aan de gang. Hij noemde met name de VVD en de Telegraaf. Maar ook de Volkskrant zou "een opzetje" hebben gemaakt om hem te diskwalificeren.

Er is grote ophef ontstaan over een interview met Fortuyn dat de Volkskrant zaterdag publiceerde. Hij zei daarin dat de grenzen dicht moeten voor islamieten en dat het verbod op discriminatie uit de Grondwet moet worden geschrapt. Het bestuur van Leefbaar Nederland nam afstand van de uitspraken van Fortuyn.

/NIEUWSFortuyn blijft na bestuursmeeting achter uitspraken staanWestbroek: Fortuyn helpt de partij om zeep'Fortuyn doet gevaarlijke uitspraken'