PARIJS - De Libische oppositie heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, in Parijs om militaire hulp gevraagd.

Dit berichtte de BBC dinsdag. Clinton sprak maandag in een hotel in de Franse hoofdstad met Mahmoud Jibril, een opposant van het regime van kolonel Muammar Kaddafi.

Jibril was eerder minister van Nationale Planning onder de kolonel die in 1969 de macht greep. Hij doet nu buitenlandse betrekkingen bij de nationale raad die zich als de nieuwe regering van Libië beschouwt.

Jibril en Clinton hebben drie kwartier besproken wat de Verenigde Staten meer kunnen doen dan humanitaire hulp geven.

Clinton heeft gezegd dat de VS daartoe bereid zijn, zonder aan te geven wat precies. De leiders van de Libische oppositie willen onder meer gerichte bombardementen op drie vliegvelden die Kaddafi gebruikt.

Vliegverbod

Ze hebben ook om een vliegverbod voor Kaddafi's vliegtuigen gevraagd, maar dat stuit in de internationale diplomatie op problemen. Dat bleek dinsdag ook op de conferentie van acht toonaangevende industrielanden, de G8, in Parijs.

Clinton was voor de conferentie naar Parijs gereisd. Dinsdag gaat ze verder naar Caïro, waar 11 februari het pro-Amerikaanse regime van Hosni Mubarak na bijna dertig jaar ten val kwam.

Benghazi

Oppositieleiders in Benghazi dringen er bij westerse mogendheden op aan het vliegverbod af te kondigen en aanvallen uit te voeren op Kaddafi's goed uitgeruste troepen.

Een woordvoerder van de nationale raad zei in Benghazi dat hun delegatie in Europa de grote mogendheden ook vraagt Kaddafi te vermoorden, bijvoorbeeld door aanvallen uit te voeren op zijn residentie.