CAIRO - De Arabische Liga steunt de instelling van een vliegverbod boven Libië. De organisatie roept de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties op om zo'n verbod af te kondigen ''om het Libische volk te beschermen''.

Dat maakte secretaris-generaal Amr Moussa van de liga bekend.

"De Arabische Liga heeft de VN-Veiligheidsraad officieel verzocht een no-flyzone in te stellen tegen iedere militaire luchtactie tegen het Libische volk", aldus Moussa.

De liga besloot verder dat de ''ernstige misdaden" tegen het volk het bewind van dictator Muammar Kaddafi ''hebben ontdaan van zijn legitimiteit''.

Contact

De liga heeft inmiddels contact gezocht met de Nationale Libische Raad. De raad is het belangrijkste orgaan van de rebellen in Libië. Zij opereren vanuit Benghazi, een stad in het oosten van Libië.

Of het ook echt tot een vliegverbod komt, is niet zeker. De VN-Veiligheidsraad, die moet beslissen over een resolutie voor een no-flyzone, is verdeeld over het onderwerp.

Voorstanders van een no-flyzone zeiden deze week echter dat de missie wellicht ook door kan gaan als de de VN-Veiligheidsraad niet tot een besluit komt, maar de Arabische regio en Europa wel een vliegverbod steunen.

Crisisberaad

De Arabische Liga, een organisatie van Arabische en islamitisch-Afrikaanse landen, hield zaterdag in de Egyptische hoofdstad Caïro een crisisberaad over Libië.

De minister van Buitenlandse Zaken van Oman zei dat alle Arabische staten het eens waren over de noodzaak van een vliegverbod. De liga is tegen een interventie van buitenlandse militairen op de grond.

 Profiel Libië