AMSTERDAM - De Egyptische minister van oudheden en tevens wereldberoemd Egyptoloog Zahi Hawass heeft zijn functie neergelegd. Hawass kan naar eigen zeggen niet langer aanzien hoe, sinds de revolutie in het land, nog steeds graftombes en musea worden geplunderd.

Zo werden er in januari tijdens de massale betogingen tegen het regime van toenmalig president Hosni Mubarak in de Egyptische hoofdstad Caïro belangrijke kunstvoorwerpen gestolen uit het Egyptisch Museum.

Volgens Hawass, de bekendste archeoloog en Egyptoloog van het land, ging het om acht belangrijke stukken, waaronder een verguld houten beeld van farao Toetanchamon, die wordt gedragen door een godin. Eenzelfde soort beeldje van Toetanchamon met een harpoen is ook zoek.

Hawass werd na het aftreden van Mubarak op 11 februari door (de inmiddels ook afgetreden) interim-premier Ahmed Shafiq aangesteld als tijdelijk minister van Oudheden.\

Aanzien

“Ik kan niet aanblijven en zien hoe de oudheden worden gestolen, terwijl ik er niets aan kan doen om het te stoppen”, zegt Hawass in een vraaggesprek dat is gepubliceerd op zijn eigen website. “Dit is niets voor mij. Ik heb er altijd voor gevochten om gestolen histrische voorwerpen terug te halen naar Egypte.”

Er is nog een tweede reden voor zijn vertrek, zo schrijft Hawass. “Oplichters” zouden hem hebben beschuldigd van het stelen van antieke voorwerpen en jongeren hebben opgehitst om tegen de archeoloog te betogen.

“Om deze redenen denk ik dat ik, als ik nog zes maanden aanblijf (tot de verkiezingen in Egypte, red.), niet in staat zal zijn mijn geliefde oudheden te beschermen. Ik zal niet kunnen werken in deze puinhoop”, aldus Hawass. “Daarom heb ik besloten af te treden.”

Profiel Egypte