DEN HAAG - Het Nederlandse Rode Kruis stuurt voor 270.000 euro aan noodhulpgoederen naar de Libische grensstreek. In totaal zal dit weekeinde 37 ton aan goederen naar het gebied worden gevlogen.

Een Antonov 12-vrachtvliegtuig zal vanaf zaterdagochtend heen en weer vliegen met hulpgoederen, zo meldt de organisatie vrijdag.

Het geld dat is gebruikt voor de aanschaf van de noodhulpgoederen is afkomstig van een bijdrage van het ministerie van Buitenlandse Zaken enkele dagen geleden.

Het Nederlandse Rode Kruis stuurt samen met Rode Kruis-Vlaanderen een vrachtvliegtuig naar Djerba en zal daar de verdere verdeling van de hulpgoederen coördineren. De Antonov 12 vliegt met hulpgoederen van het Nederlandse Rode Kruis en het Rode Kruis-Vlaanderen vanaf Reims in Frankrijk.

Miljoen

Nederland stelt eveneens een miljoen euro beschikbaar aan de vluchtelingenorganisatie UNHCR voor de opvang van mensen die zijn gestrand in Tunesië, Egypte en andere landen in de regio van Libië. Daarmee wordt gehoor gegeven aan een oproep van de VN-organisatie.

De bijdrage komt bovenop de half miljoen euro die Nederland beschikbaar stelde aan het Rode Kruis. In totaal zijn naar schatting 147.000 mensen uit Libië gevlucht naar Egypte en Tunesië. Het gaat bijna alleen om jonge mannen die in Libië werkten. De meesten zijn beroofd en gevreesd wordt dat de sfeer omslaat.

"Er is geen sprake van een humanitaire crisissituatie in Tunesië, maar de situatie is precair. Het ontbreekt aan onderdak en voorzieningen en het wordt 's nachts koud", zegt staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen (CDA).

De opvang van de tienduizenden vluchtelingen aan de grens in Tunesië lijkt goed te verlopen. De meeste van de naar schatting tachtigduizend mensen die de grens zijn overgestoken willen zo snel mogelijk doorreizen naar hun land van afkomst, zoals Bangladesh of Egypte.

Profiel Libië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten op de special