AMSTERDAM - De nieuwe interim-premier van Egypte Essam Sharaf heeft vrijdag na het traditionele gebed op het Tahrirplein in de hoofdstad Caïro, de aanwezige menigte kort toegesproken.

Sharaf beloofde de "vele eisen" van de Egyptische bevolking te zullen inwilligen en sprak zijn lof uit over de revolutie. "Hoofd omhoog, jullie zijn Egyptenaren", zei de premier.

Volgens persbureau Reuters arriveerde Sharaf onder begeleiding van militairen op het centrale plein van Caïro.Ter plekke werd hij door het publiek toegejuicht. Sharaf is populair omdat hij in een vroeg stadium de zijde koos van de protesten tegen het regime van oud-president Hosni Mubarak.

De politieke hervormingen in het land gaan veel Egyptenaren niet snel genoeg. De afgelopen dagen waren opnieuw veel betogers op de been die het vertrek eisten van hoogwaardigheidsbekleders.

Voormalig minister van Transport Sharaf heeft na het opstappen van premier Ahmed Shafiq donderdag, de opdracht gekregen een nieuwe regering te vormen.

Mubarak

Het Tahrirplein is sinds het begin van de betogingen tegen het regime van de inmiddels afgetreden  Mubarak het epicentrum van de protesten.

Mubarak ontsloeg eind januari zijn voltallige regering en benoemde Shafiq tot minister-president in een vergeefse poging de massale straatprotesten tegen zijn bijna dertigjarige, autoritaire bewind te bezweren.

Profiel Egypte

Alles over de gebeurtenissen in Egypte

Alles over de onrsut in het Midden-Oosten

Sharaf op Tahrirplein