TRIPOLI - De Libische staatstelevisie heeft beelden getoond van de Nederlandse marinehelikopter die zondag in handen viel van regeringsmilities. Ook de bemanningsleden komen in beeld. 

Op de beelden was onder meer een machinegeweer te zien dat in de helikopter zou zijn gevonden. De opname werd donderdag uitgezonden door het NOS Journaal.

De staatsomroep van het Noord-Afrikaanse land stelt dat de Nederlanders ''in strijd met het internationaal recht’’ zonder toestemming het Libische luchtruim zijn binnengevlogen.

''Volgens de zender al-Arabiya was het een helikopter om mensen te evacueren'', stelt de Libische commentator. ''Maar hier zien wij dat anders. Het is het Libisch luchtruim ingevlogen en geland in Sirte zonder enige toestemming van de Libische autoriteiten.''

De militairen waren zondag gearresteerd toen ze twee mensen wilden evacueren uit de kuststad Sirte, de geboortestad van de Libische leider Muammar Kaddafi.

Uitzonderlijke gevallen

Volgens het internationaal recht mogen landen alleen in uitzonderlijke gevallen, zoals levensgevaar, met militairen het territorium van andere landen betreden. Dat zei hoogleraar internationaal strafrecht Geert-Jan Knoops donderdag in het programma Nieuwsuur.

Volgens Knoops is nog niet duidelijk wat precies de situatie is geweest bij de evacuatie-actie in de Libische stad Sirte, waarbij drie Nederlandse militairen in handen vielen van troepen die trouw zijn aan de Libische leider Muammar Kaddafi.

''Er is op dit moment twijfel over de legitimiteit van de militaire actie. Als er sprake was van levensgevaar, dan zou het een legitieme operatie kunnen zijn geweest'', aldus Knoops. Zo niet, dan vreest Knoops dat Kaddafi de situatie zou kunnen uitbuiten in zijn voordeel.

Profiel Libië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten op onze special

Bekijk alle reacties op Twitter via NUlive

Gevangen Nederlandse militairen