DEN HAAG - Drie Nederlandse militairen zijn na een mislukte evacuatie in handen gevallen van het Libische regime van Muammar Kaddafi.

Het ministerie van Defensie bevestigde donderdag een bericht hierover van De Telegraaf.

De diplomatieke vertegenwoordiging van Libië in Den Haag wilde donderdag niet reageren. De ambassade heeft nog niets gehoord uit Libië over de kwestie en wil daarom geen commentaar geven.

Een boordhelikopter vloog vanaf marinefregat Hr. Ms. Tromp naar de Libische stad Sirte om daar twee evacués op te pikken. Na de landing werd de bemanning overvallen door een gewapende groep regeringsgezinde Libiërs.

Zondag

De evacuatie vond afgelopen zondag aan het eind van de dag plaats, maar werd om veiligheidsredenen tot nu toe stilgehouden. Een woordvoerder van Defensie liet donderdag weten het te betreuren dat dit nieuws naar buiten is gekomen.

Volgens Defensie was de ingreep enige manier om de twee evacués weg te krijgen uit Libië. Op het moment van de actie werd de situatie ter plekke als veilig beschouwd, al kon dat elk moment omslaan.

Overleg

Na het incident is onmiddellijk vanaf het schip en vanuit Den Haag overleg begonnen met het Libische regime. Dat had als resultaat dat de Libiërs de twee evacués naar de Nederlandse ambassade in de hoofdstad Tripoli brachten.

Volgens De Telegraaf gaat het om een Nederlander en een niet nader genoemde Europeaan. De twee hebben Libië inmiddels verlaten, aldus de woordvoerder van Defensie. Het diplomatieke overleg over de drie militairen is in volle gang.

Families

De families van de militairen en de evacués zijn vanaf het eerste moment op de hoogte gebracht en gehouden van de situatie en de ontwikkelingen, aldus de Defensiewoordvoerder.

Britse commandotroepen wisten afgelopen weekeinde in het geheim een groep van ongeveer honderdvijftig mensen uit Libië te evacueren. De evacués was toen van tevoren strikt verzocht niemand over de naderende redding te vertellen.

In Libië vecht het regime van Kaddafi voor zijn overleven. Het oosten van het land is in handen van opstandelingen.

Bezorgd

Minister van Defensie Hans Hillen en Commandant der Strijdkrachten generaal Peter van Uhm zijn bezorgd over de militairen. Dat hebben ze via een woordvoerder van het ministerie laten weten.

''Het was goed te horen dat de evacués gezond en wel Libië hebben verlaten. Alles wordt in het werk gesteld om ook de militairen zo snel mogelijk veilig het land uit te krijgen", aldus het tweetal via hun zegsman.

Recht

De militairen hadden geen toestemming om het land binnen te gaan, stelt Liesbeth Zegveld, hoogleraar Humanitair Recht aan de Universiteit Leiden. Libië staat volgens haar volledig in zijn recht. ''Als drie Libische militairen in een helikopter midden in Amsterdam zouden landen om er wat Libiërs op te halen, zouden wij dat ook niet pikken", aldus Zegveld.

Omdat het geen oorlog is in Libië, geldt het oorlogsrecht niet. Dat wil zeggen dat de militairen onder het Libische recht vallen en wellicht een proces tegemoet zien, bijvoorbeeld voor het in gevaar brengen van de staatsveiligheid.

Profiel Libië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten op onze special

Bekijk alle reacties op Twitter via NUlive

Militairen vast in Libië