Marokko en Spanje leggen tunnel onder zee aan

MADRID - Spanje en Marokko gaan een treintunnel aanleggen onder de Straat van Gibraltar die beide landen met elkaar moet gaan verbinden. Dat heeft het Spaanse ministerie van Ontwikkeling in Madrid zaterdag bekendgemaakt. De tunnel krijgt een lengte van 39 kilometer. Voor de Straat van Gibraltar is gekozen, omdat de zee hier slechts 300 meter diep is.

Het plan voor een vaste verbinding tussen het Noord-Afrikaanse land en Europa staat nog in de kinderschoenen. Beide landen zijn een werkplan voor drie jaar overeengekomen, waarvoor voorlopig een bedrag beschikbaar is van 27 miljoen euro. Het grootste deel hiervan gaat naar seismologisch onderzoek om een geschikt traject te vinden.

Volgens de huidige plannen is de tunnel gesitueerd tussen het Spaanse Punte Palomas, 40 kilometer ten westen van Gibraltar, en het Marokkaanse Punta Malabata, nabij Tanger. Plannen voor een vaste verbinding tussen beide landen dateren al van 1980. Eerder deze maand werden ze nieuw leven in geblazen.

In juli 2002 kwam het bijna tot een militaire confrontatie tussen Marokko en Spanje toen beide landen een dispuut hadden over het onbewoonde Spaanse eilandje Perejil vlak voor de Marokkaanse kust. Marokkaanse militairen bezetten toen enige tijd het eilandje.

Tip de redactie