Foto Noorderlicht is Krantenfoto van het jaar 2003

RIJSWIJK - Een kinderjury van ongeveer vijftig scholieren koos zaterdag een foto van het Noorderlicht tot Krantenfoto van het jaar 2003. Calvin Hall van het Britse persbureau Reuters maakte zijn winnende foto begin november.

De wedstrijd had voor de negentiende keer plaats bij het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) in Rijswijk. De kinderen beoordeelden ongeveer honderd foto's uit de Nederlandse dagbladen. Ze kozen daarbij de beste drie foto's in de categorieën regio, binnenland, buitenland en sport. Uit de vier winnende foto's kozen zij uiteindelijk de Krantenfoto van het jaar.

De 11-jarige Mounir Rmlila maakte de winnende foto onder een luid gejuich bekend. Hij noemde de nummer één: "Een heel mooi ding''. Het Rotterdams Dagblad had de foto, uit de categorie buitenland, ingezonden.

De tweede plaats was voor een foto uit de categorie binnenland met de titel Bang van ANP-fotograaf Robin Utrecht. Op het plaatje zijn twee paarden te zien op het strand van Scheveningen tijdens de oefening voor prinsjesdag. Een foto van een regenboog van Carol Bastings kreeg van de kinderjury de derde plaats toebedeeld. Het Eindhovens Dagblad zond deze foto in. De vierde plaats, eveneens door het Eindhovens Dagblad aangeleverd, in de categorie sport was voor de foto van een kitesurfster van Dirk-Jan Gjeltema.

Het ANP en Stichting Krant in de Klas hadden de verkiezing georganiseerd. Destichting is de educatieve organisatie van de dagbladpers. Zij bevordert het lezen van kranten onder jongeren. De stichting verstrekt onder meer gratis kranten en maakt lesmateriaal dat leraren op school kunnen gebruiken.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie