Bos heeft genoeg van ruzie met Duitsland

GRONINGEN - PvdA-leider Bos wil dat premier Balkenende en minister Zalm (Financiën) ophouden met ruziemaken met Duitsland over het naleven van de Europese begrotingsregels. De PvdA heeft het kabinet steeds gesteund bij het handhaven van de afspraken, maar volgens Bos slaat de Nederlandse regering nu door. "Het is niet in het belang van Nederlandse burgers om continu ruzie te maken met onze belangrijkste handelspartner en bondgenoot'', zei Bos zaterdag tijdens een partijcongres in Groningen.

In de ogen van Bos is Duitsland hard nodig om onder meer de haperende banenmachine aan de gang te krijgen en het "absurde'' landbouwbeleid in Europa te hervormen. "Ik wil dat Europa met een stem spreekt in de wereld. Daar hebben we Duitsland bij nodig.'' De PvdA-voorman wees zijn achterban erop dat hij, "ook in deze eurosceptische tijden'', wil blijven pleiten voor Europese eenwording.

Wel waarschuwde hij dat de Nederlandse bevolking tegen een nieuwe Europese grondwet zou moeten stemmen als die Europa "niet democratischer en daadkrachtiger'' maakt. Maar ook als de Europese regeringsleiders wel afspraken maken maar alle "hete aardappels'' doorschuiven, vindt Bos dat de PvdA de burgers moet adviseren nee te zeggen tijdens het referendum, 10 juni. "Beter geen grondwet, dan een slechte grondwet.''

Tip de redactie