UTRECHT - Pim Fortuyn moet onmiddellijk geschorst worden als lid, en dus ook als lijsttrekker van Leefbaar Nederland. Dat zegt medeoprichter van Leefbaar Nederland Henk Westbroek. Fortuyn zal zijn uitspraken zaterdagavond voor het partijbestuur moeten verantwoorden.

"Het afschaffen van Artikel 1 van de grondwet is volledig in strijd met ons programma. Ik snap niet hoe Fortuyn het in zijn hoofd haalt."

Westbroek, die gewoon lid is van Leefbaar Nederland en geen bestuurlijke functies meer vervult, zegt dat mede namens bestuurslid Broos Schnetz. Beiden kunnen zich niet voorstellen dat het partijbestuur zaterdagavond niet zal overgaan tot schorsing van Fortuyn.

"Fortuyn zei 'At your service' en moet dus uitdragen wat de partij vindt. Maar wij zijn toevallig wel de enige partij die in het programma heeft staan dat discriminatie bestraft moet worden met de intrekking van zowel het passieve als het actieve kiesrecht", verklaarde Westbroek zaterdagmiddag.

Schampschot

"Discriminatie vinden we onaanvaardbaar, zeker als het gaat om een hele groep. Je mag nooit een hele bevolkingsgroep a priori buiten spel zetten." Westbroek vreest dat Fortuyn met zijn uitspraken de partij om zeep heeft geholpen.

"Ik zeg dat met tranen in mijn ogen. Hebben we eindelijk een beweging die de bevolking serieus neemt en dan blijkt Fortuyn schijt aan de hele partij te hebben. Hij heeft ons een nekschot gegeven en we mogen hopen dat het een schampschot blijkt te zijn, maar ik vrees het ergste."

Fortuyn werd eind november op een partijcongres massaal gekozen tot partijleider. Van de 445 stemmen waren er 394 in zijn voordeel.

/NIEUWS'Fortuyn doet gevaarlijke uitspraken'Fortuyn wil discriminatie uit de GrondwetElf mensen met extreemrechtse ideeen op lijst Leefbaar NederlandBekende namen op lijst Leefbaar NederlandLeefbaar Nederland kiest Fortuyn als lijsttrekkerLeefbaar Nederland weert extreem-rechtse kandidaten