MOSKOU - De Russische regering beschouwt de Libische leider Muammar Kaddafi als ''een levend politiek lijk''. "Hij heeft niets te zoeken in de moderne, beschaafde wereld en moet aftreden."

Dat heeft een niet nader genoemde functionaris van het Kremlin dinsdag gezegd tegen het Russische persbureau Interfax.

Moskou reageerde tot dusver terughoudend op de crisis in Libië, waar Kaddafi met grof geweld een volksopstand tegen zijn autoritaire regime probeert te smoren.

Volgens de functionaris heeft president Dmitri Medvedev zich niet eerder stellig uitgesproken omdat eerst alle Russische burgers die in Libië verbleven, in veiligheid moesten worden gebracht.

Stoppen

Net als andere wereldleiders riep Medvedev de Libische autoriteiten op het bloedvergieten in het Noord-Afrikaanse land te stoppen.

Maar waar veel westerse leiders het de afgelopen dagen aandurfden openlijk het vertrek van Kaddafi te eisen, hield de Russische president zich op de vlakte wat betreft de positie van de zelfbenoemde 'Gids van de Revolutie'.

Sancties

Moskou heeft als lid van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties ingestemd met sancties tegen Libië, inclusief een wapenembargo dat het toporgaan van de volkerenorganisatie wil opleggen.

Dat kan de Russische wapenindustrie miljarden kosten, erkende de functionaris. Maar hij benadrukte dat voor het Kremlin mensenlevens voor zakelijke belangen gaan.

Profiel Libië